Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Nie dziwi więc fakt, że niektórzy dietetycy włączyli zbierany przez pszczoły pyłek do tzw. superżywności (superfood), czyli żywności naturalnej, która ma wyjątkowo korzystne właściwości dla organizmu ludzkiego.
Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) ma potwierdzone właściwości wspomagające leczenie takich chorób jak choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, hiperlipidemia, nadciśnienie i niedociśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca, niedokrwistość, bakteryjne i wirusowe zapalenie wątroby, depresje, przerost gruczołu krokowego, nowotwory, także działa pomocnie przy chemioterapii, anemie, oparzenia i trudno gojące się rany. Jest też doskonałym suplementem diety wzmacniającym system odpornościowy organizmu, zwiększającym odporność na stres oraz bardzo bogaty skład, który pozwala uzupełnić ewentualne niedobory witamin oraz minerałów.
Pyłek pszczeli budzi także coraz większe zainteresowanie nie tylko propagatorów medycyny alternatywnej oraz zdrowego trybu życia, ale także medycyny konwencjonalnej. Na przykład, stosowany jest we francuskich klinikach w leczeniu osób dotkniętych depresją.
Zachęcamy do bardziej szczegółowego zgłębiania tematów związanych z właściwościami posiadanymi przez pyłek pszczeli, który znajdziesz np. tutaj.